Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Set Penyusuan Shaklee tak menghampakan

Saya menyusu anak dalam keadaan tidak bekerja dan mungkin nampak mudah. Tapi saya kagum dengan ramai ibu diluar sana yang bekerja tapi sanggup mengepam untuk menyediakan susuibu buat si manja tersayang. Ia adalah satu pengorbanan yang besar. Mengapa? Sebab dikala orang lain fokus dengan kerja yang diberi, ada ibu-ibu yang perlu pandai curi masa untuk mengepam menyediakan stok susuibu buat si kecil.

Ya selain perlu memastikan kesihatan fizikal, emosi juga perlu dijaga. Ibu yang dalam keadaan penat apatah lagi jika dalam keadaan stress, hasil perahan pasti tidak memberansangkan. Berbanding dengan ibu yang cergas, bertenaga dan emosi yang ceria hasil perahan mereka insyaAllah melimpah ruah ditambah dengan jadual pam yang konsisten setiap 2-3 jam.

Saya galakkan ibu yang menyusukan anak mengambil beberapa supplement asas yang membantu menyokong kesihatan ibu dan anak.

Shaklee breastfeeding set
Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee yang terkenal mengandungi beberapa vitamin, antaranya ialah

ESP Shaklee
ESP Shaklee atau nama panjangnya ialah Energy Soy Protein adalah protein yang mengandungi 9 amino asid yang diperlukan oleh badan tapi tak dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Maka kerana itu 9 amino asid ini boleh didapati dari pengambilan supplement. Kenapa kena ada protein? Protein adalah bahan asas kepada sel. Kulit kita, rambut kita, kuku kita serta segala organ diperbuat dari protein. Maka protein penting untuk pembesaran bayi. Kandungan utama susuibu juga adalah protien. Protein juga penting untuk proses baikpulih sel manusia selain penghasilan sel baru yang sihat.

Vita-Lea Shaklee
Merupakan multivitamin yang lengkap dengan zat besi serta semua vitamin dan galian yang diperlukan oleh tubuh. Ibu-ibu yang menyusukan anak sangat perlu pengambilan multivitamin dengan zat besi supaya si ibu tidak mempunyai masalah kurang darah dan ia juga penting untuk pembesaran bayi melalui susuibu tadi. Biasa ibu yang menyusukan bayi jika kekurangan darah akan menyebabkan si ibu mudah pitam atau rasa nak pengsan. Maka sebab itu multivitamin sangat penting.

Vitamin B Complex
Ramai orang mulai sedar betapa pentingnya mempunyai emosi yang bebas dari tekanan kerana emosi tertekan boleh mengganggu penghasilan susuibu disebabkan hormon yang tidak stabil. Pengambilan B complex membantu ibu menjadi lebih bertenaga dan emosi yang lebih stabil. Ditambah lagi B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B secara lengkap.
Oh ya, berita baiknya pengambilan B complex juga membantu ibu menyusu mendapat berat yang ideal atau kata lain boleh kurus😱


Sustained Release Vitamin C Shaklee

Mesti ada yang belum tahu, specialnya Vitamin C Shaklee ni adalah sustained Release- prinsip pelepasan masa. Setiap 100mg akan dilepaskan setiap 1 jam. Uniknya 1 biji Vitamin C Shaklee bersamaan dengan kandungan Vitamin C dalam 7 setengah biji buah oren!
Baguskah untuk ibu menyusu? Ya ia membantu meningkatkan sistem imun ibu dan secara langsung disalurkan kepada bayi melalui susuibu maka anak juga akan sihat. Biasanya jika demam sekalipun ia takkan berlarutan.

Ostematrix Shaklee
Kalsium Shaklee dikenali dengan nama Ostematrix. Tahu dak, 4 biji Ostematrix bersamaan dengan 8 gelas susu. Jadi ibu yang ada masalah nak minum susu boleh amalkan Ostematrix Shaklee.
Pentingkah pengambilan kalsium pada ibu menyusu? Mestilah kerana kandungan kalsium juga adalah antara nutrien yang ada dalam susuibu. Ia penting untuk penghasilan tulang dan saraf bayi untuk membesar. Jika ibu menyusu tak amalkan pengambilan kalsium dalam diet harian, si ibu akan mudah letih, ada masalah sakit tulang belakang atau masalah gigi kerana kalsium ditarik dari situ.

Alfalfa Shaklee
Alfalfa dikenali sebagai raja tumbuhan. Ia sangat kaya dengan nutrien dan kalsium! Ya ia juga dikenali sebagai milk booster – penggalak susu! Ini sangat berkesan pada ibu macam saya yang mana anak kerap menyusu. Maka pengambilan alfalfa sangat membantu tau! Ops tapi pesakit SLE tal digalakkan ambil. Begitu juga dengan pesakit Psoriasis kerana penyakit auto imune tak sesuai amalkan alfalfa. Serius sampai sekarang saya masih amalkan Alfalfa sebab khasiatnya sangat bagus untuk wanita ❤️.

Last but not least ;

Omega Guard Shaklee
Semua orang tahu minyak ikan bagus untuk otak. Ya apabila si ibu amalkan mengambil Omega; minyak ikan ini akan disalurkan kepada bayi melalui susuibu.
Kenapa ibu perlu minyak ikan? Ibu yang melahirkan akan mempunyai masalah daya ingatan yang berkurang. Bayangkan jika si ibu itu melahirkan ramai anak, tetapi tidak mengamalkan pengambilan minyak ikan, maka si ibu mempunyai risiko nyanyuk lebih cepat berbanding dengan ibu yang amalkan minyak ikan.
Selain itu ia juga membantu membakar lemak pada si ibu. Wah kan best badan makin langsing 😱

Wah banyak nak kena makan ya?

Ya macam banyak tapi sebenarnya kita ibu yang menyusu dan amalkan supplement hakikatnya adalah sebagai satu usaha untuk enrich the breastmilk. Kenapa ramai orang cari susu formula yang mahal? Sebab nak kan semua nutrien yang bagus untuk pembesaran bayi dan menghasilkan otak yang cerdas. Hakikatnya susu formula tak dapat menandingi kehebatan susuibu ciptaan Allah 💪. Setuju?

Penyusuan susuibu sebenarnya tak la jimat sangat jika kita benar-benar nak hasilkan susu yang enrich dengan vitamin dan nutrien.

Anda mahu mencari vitamin untuk penyusuan atau ada sebarang pertanyaan?

Boleh terus mesej di sini.

Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Norita Idris.

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *