Jaga -jaga : Malaysia dijangka alami cuaca panas, kering

Melalui artikel yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara pada 14 Februari 2024 : negara Malaysia akan alami cuaca panas dan kering susulan ketiadaan hujan dalam tempoh yang lama.

Baca artikel di sini. 

MetMalaysia dalam kenyataannya berkata, negara kini berada pada fasa akhir Monsun Timur Laut (MTL) yang dijangka berterusan sehingga penghujung Mac 2024.

Litupan awan dan taburan hujan kelazimannya adalah kurang di kebanyakan tempat, terutama di kawasan utara Semenanjung termasuk Perak, Pahang dan Kelantan.

Ketiadaan hujan dalam tempoh yang lama boleh menyebabkan cuaca lebih panas dan kering berbanding kebiasaan.

Ini bermakna umat Islam akan berpuasa dalam keadaan cuaca yang panas dan memastikan mengurangkan aktiviti luar sepanjang hari panas.

 

Waktu panas ni, saya pasti akan terbayang minuman 100 plus, atau segala jenis isotonik yang ada. Namun kelemahan produk ini kerana ia tinggi kandungan gula.

 

Tiba-tiba teringat serbuk Performance drink Shaklee ada dalam peti ais. Ia mengingatkan saya dengan serbuk oren jenama Tang yang arwah mak selalu beli dulu.

Alhamdulillah selepas teguk segelas shaker air Performance , rasa badan bertenaga semula.

 

Hari yang panas ni adakala buatkan badan kita jadi lembik dan tak bermaya. Maklumlah cuaca panas akan buatkan tekak terasa kering dan dahaga.

Nasib sekarang masih cuti sekolah. Boleh la anak-anak duduk dalam rumah sahaja. Namun bila nanti dah mula persekolahan, mereka pasti cepat letih.

 

 

Sebagai ibu bapa, kita perlu alert dengan persekitaran dan ada beberapa penyakit yang mudah merebak semasa cuaca panas, seperti:

  • Biang keringat, yang disebabkan oleh keringat yang terperangkap di bawah kulit. Gejalanya adalah benjolan-benjolan kecil, gatal, dan perih pada leher, bahu, dada, dan lipatan tubuh1.

 

  • Kulit terbakar matahari, yang disebabkan oleh paparan sinar UV yang berlebihan. Gejalanya adalah kulit merah, gatal, panas, dan bisa melepuh atau bengkak pada kasus yang parah1.

 

  • Sakit kepala, yang disebabkan oleh dehidrasi akibat kehilangan banyak cairan dan elektrolit. Gejalanya adalah rasa nyeri yang tajam dan intens, bisa disertai pusing, mual, dan pingsan1.

 

  • Infeksi saluran pernapasan akut (ISPA), yang disebabkan oleh iritasi pada saluran pernapasan akibat suhu tinggi dan kelembapan rendah. Gejalanya adalah batuk, sakit kepala, demam, dan sesak nafas1.

 

  • Kram otot akibat panas, yang disebabkan oleh kekurangan garam dan cairan pada otot. Gejalanya adalah nyeri, kaku, dan kejang pada otot-otot yang bekerja keras, seperti kaki, perut, dan lengan1.

 

  • Heat exhaustion, yang disebabkan oleh kehilangan cairan dan garam yang berlebihan akibat berkeringat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *