Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Wanita dan kalsium…

Kita sebagai wanita tidak boleh lari dari masalah osteoporosisi… mengapa? Kerana kita mengandung dan menyusukan anak. Maka pengambilan kalsium yang mencukupi sangat penting. Antara tanda kekurangan kalsium adalah sakit tulang belakang, badan mudah lenguh2, kaki mudah kebas, sakit kepala yang paling senang nak lihat…. CUBA LIHAT TAPAK KAKI BAHAGIAN BELAKANG, JIKA KELIHATAN KULIT KAKI KASAR DAN BANYAK PECAH2 maka segeralah amik kalsium dalam diet harian.
Kita boleh dapatkan kalsium dengan mudah melalui susu namun perlu diingat susu mengandungi lemak yang tersembunyi. Walaupun dia tulis rendah lemak namun ianya tetap lemak. Sebab tu yang lebih memilih kalsium tablet sebagai pengganti. Saya tetap minum susu tetapi tidak secara harian.

Seorang pakar nutrisi memaklumkan …Ketika seorang wanita itu hamil maka dia memerlukan 400mg lebih kalsium harian dan semasa penyusuan dia memerlukan lebih 300mg.

Hakikat sebenarnya

* Kalsium sering terdapat di dalam makanan yang tinggi kandungan kalori dan lemak seperti contoh bahan tenusu, keju, yogurt dan kacang soya.

* banyak sumber kalsium yang kaya dengan kolestrol

* Kalsium yang wujud dalam sesetengah makanan mungkin tidak dapat digunakan oleh tubuh badan. Sebagai contoh

Kalsium dalam bayam dikaitkan dengan asid oksalik. Kalsium dalam kebanyakan gandum dikaitkan dengan fifat yang mana boleh mencegah kalsium digunakan secara berkesan dalam tubuh badan.

Secara keseluruhan kalsium sangat penting untuk

# membina tulang dan gigi yang kuat

# membaiki ransangan urat saraf

# mengelakkan kekejangan otot

# untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah

Inilah pilihan ibu!

Read more www.anakkuwiraku.com

One thought on “Wanita dan kalsium…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *