Archives

Categories

Vitamin yang perlu untuk ibu mengandung

Mengandung adalah saat yang indah bagi seorang ibu dalam menantikan kelahiran si kecil. Namun penantian selama 9 bulan itu perlulah dilengkapi dengan pemakanan yang seimbang agar bayi di dalam kandungan dapat membesar dengan sihat dan baik.

Sayangnya segelintir ibu2 tidak mengendahkan vitamin yang disarankan oleh doktor sepanjang kehamilan walhal vitamin itu sangat perlu untuk memastikan si ibu mempunyai cukup zat dan khasiat untuk terus membekalkan kepada si kecil dalam perut ibu.

Baru-baru ini saya ke rumah bidan menemami sahabat saya berurut dan kami bertemu dengan seorang ibu yang baru selesai berurut dengan bidan yang sama. Sambil memegang bayinya yang sangat kecil. Bayinya lahir cukup bulan dengan berat hanya 2.1kg sahaja. Sangat kecil dibandingkan dengan saiz badan ibunya yang besar. Saya mengambil peluang memegang bayi tersebut dan bertanya apakah si ibu itu mengamalkan vitamin sepanjang mengandung? Si ibu menjawab tidak kerana berat badannya naik ketika mengandung membuatkan beliau khuatir baby di dalam kandungannya besar.

Hakikatnya sebagai ibu yang mengandung, kita tidak boleh sama sekali memandang remeh pengambilan vitamin sepanjang mengandung.
Apakah vitamin yang diperlukan sepanjang mengandung :

  • Multivitamin [ sangat penting bila ia lengkap dengan zat besi]
  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Kalsium 
  • Vitamin untuk otak – DHA [ minyak ikan]

Setiap vitamin itu memainkan peranan yang penting untuk memastikan ibu itu bertenaga, tidak pitam atau pengsan kerana kurang darah, kestabilan hemoglobin seperti multivitamin dan vitamin B. Manakala untuk sistem imun ibu dan anak pastinya memerlukan vitamin C manakala Kalsium sangat penting untuk pembinaan darah, saraf serta pembentukan tulang. Minyak ikan pula sangat bagus untuk pembentukan DHA otak bayi.

Kekurangan mana-mana vitamin ini boleh mengganggu pembesaran si kecil semasa dalam kandungan. Antaranya ialah bayi tidak membesar mengikut graf yang sepatutnya, gangguan pembesaran tengkorak bayi, tulang yang lembut dan imun sistem yang rendah.

Maka digalakkan ibu menjaga amalan pemakanan yang seimbang serta vitamin yang disarankan oleh doktor.

Bukan sewajibnya mendapatkan satu2 jenama vitamin tetapi memadai dengan harga yang mampu dibayar. Mungkin ada yang mengambil secara percuma di klinik kerajaan namun sekiranya anda mempunyai sebuah kereta hebat, saya yakin vitamin subsidi itu boleh disalurkan kepada golongan rakyat yang lebih memerlukan yang datang ke klinik hanya menaiki bas.

______________________________________________________________________

Shaklee mempunyai produk2 berikut :*

  • Vitalea with iron formula.
  • B complex with Folic Acid.
  • Sustained Release Vitamin C 500 mg
  • Ostematrix [ juga dikenali sebagai kalsium magnesium]
Jika anda mahukan lebih lanjut mengenai produk Shaklee ini? Sila emailkan kepada saya supaya dapat berikan lebih lanjut kebaikan vitamin2 ini.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp/ Viber : 012-853-5689

 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *