Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Vitamin untuk jemaah haji dan umrah

Biasanya kalau customer ibu nak menunaikan umrah dan mereka nak bawa yang simple dan mudah…ibu hanya akan menyarankan vitamin dalam set A memandangkan biasanya umrah biasa adalah 14 hari.


Namun bagi jemaah haji , ibu akan menyarankan vitamin – vitamin berikut iaitu:


1. Performance Drink- untuk mencegah masalah pengdehidratan sepanjang berada di sana terutama waktu panas terik. Ianya juga baik demi memastikan jemaah umrah haji ini sentiasa bertenaga sepanjang menunaikan ibadah.

2. B Complex- Ianya bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .Memandangkan ibadah umrah haji ini memerlukan kita banyak berjaga demi menunaikan ibadah dengan lebih sempurna , adakala ia menuntut seseorang itu lebih banyak berjaga dari tidur maka B complex banyak membantu tubuh agar tetap bertenaga walau kita kekurangan waktu tidur yang sepatutnya.

3. Vitamin C- sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.

4. Kalsium @ Ostematrix- Sesungguhnya ibadah umrah dan haji memerlukan kudrat yang banyak maka keperluan kalsium juga tidak boleh dipandang remeh. Ianya sangat penting agar kaki kita tidak mudah merasa kebas atau bahasa lain terasa seperti sesemut atau lebih teruk boleh terjadi ialah kekejangan kaki akibat terlalu lama berdiri atau banyak berjalan.

5. Fiber unflavoured – sangat digalakkan diambil oleh mereka yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi. Ianya baik untuk memastikan tubuh kita tidak mengandungi lebihan gula atau kolesterol yang boleh memudaratkan tubuh sepanjang mengerjakan ibadah haji dan umrah. Ianya berfungsi untuk menyerap dan membuang segala lebihan gula dan kolesterol dalam darah.

Harga satu set ( tidak termasuk Fiber) ialah RM242(harga Semenanjung termasuk pos).
Bagi yang mengidap diabetic dan kolesterol, dicadangkan mengambil set termasuk dengan fiber , ianya berharga RM377 (termasuk pos).

Adalah lebih baik membeli fullpack bagi tujuan haji kerana masa  yang lebih panjang berbanding menunaikan umrah.

Andai kalian mempunyai ibu bapa yang menjadi tetamu Allah pada Hari Raya Qurban kali ini, jika mempunyai kelapangan rezeki bolehlah mendapatkan vitamin di atas bagi kemudahan dan kesihatan mereka di sana.


Salam sayang dari ibu

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *