Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Tiang Seri

Setiap rumah dahulu mudah kita temui tiang seri menandakan utuhnya rumah yang dibina. Namun hari ini, kita hanya mampu melihat rumah yang mempunyai tiang yang asas bagi membina konkrit binaan tersebut. Badan manusia juga hakikatnya hanya memerlukan 4 asas utama, iaitu protien , multivitamin, b complex dan vit c. Sel memerlukan protien untuk terus membina sel baru. Jika seseorang itu kekurangan protin maka untuk sel menyerap zat makanan lain adalah amat sukar. Asasnya protien adalah sangat sangat penting. Selepas sel mula terbentuk, makanan utamanya ialah vitamin lain dan garam mineral… berapakah jumlah vitamin dan garam mineral yang diperlukan? 12vitamin dan 7 galian. Ini adalah asas keperluan tubuh manusia. Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?
Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh badan melebihi daripada yang dibekalkan di dalam multivitamin. Mungkin ada sesetengah doktor berpendapat multivitamin sudah memadai… hakikatnya doktor adalah golongan yang sangat pakar dalam ubat-ubatan iaitu untuk merawat penyakit namun hakikatnya golongan ini bukanlah pakar dalam bidang nutrisi yang lebih kepada pencegahan penyakit.
Sesungguhnya vitamin c dan b complex adalah vitamin yang larut air. kedua-dua vitamin ini dalam kategori fragile atau erti kata lain mudah musnah akibat banyak faktor antaranya, stress. Stress boleh memusnahkan vitamin c dan b complex dalam tubuh kita. Asap rokok dan kenderaan juga boleh menyebabkan kemusnahan vitamin ini. Terdedah kepada matahari juga menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua vitamin ini dalam tubuh manusia.
Mereka yang kurang keyakinan diri, mudah letih, mudah marah, sensitif adalah golongan yang sangat kurang vitamin c dan b complex.
Rasanya dah selalu saya menegaskan betapa pentingnya 4 supplement asas ini namun secara jujurnya saya sangat suka bercerita mengenai vitamin dan supplement kerana saya dapat melalui proses perubahan yang besar dalam hidup saya. Jika dahulu saya mempunyai kulit yang sangat sensitif… apabila makan sahaja seafood maka esok lusa mulalah kaki saya berkudis sehingga ber air. Kulit muka juga berjerawat dan jika stress sahaja mulalah keluar jerawat batu. Kulit wajah saya dulu sentiasa merah akibat bekas jerawat yang tidak pernah putus tumbuh.
Namun alhamdulillah kini semuanya sudah tiada lagi. Alhamdulillah saya dapat makan udang, ketam dan sotong tanpa ragu-ragu. Keseronokan inilah yang saya mahu kongsi bersama dengan teman yang lain.
Jika rumah diserikan dengan tiang seri maka adalah lebih membahagiakan hidup ini jika kita memiliki kesihatan yang tiada ternilai harganya. Benarlah kata orang… duit boleh cari maka usahalah untuk dapat yang kesihatan terbaik dalam hidup ini.

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *