Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Strok Haba : Jangan Pandang Ringan

Strok Haba Jangan Pandang Ringan

“Antara tanda awal terkena strok haba ialah sakit

kepala berdenyut, mual, kurang berpeluh walaupun

dalam suhu panas dan denyutan nadi yang pantas.

“Tanda-tanda lain ialah otot lemah dan kejang, muntah, kulit kering dan kemerahan, sawan serta pitam,”

Suhu tinggi juga mengundang komplikasi kepada sistem saraf otak yang boleh menyebabkan seseorang itu sawan,

koma dan boleh membawa kematian.

Sungguhnya, Strok Haba jangan pandang ringan.

 

APA ITU STROK HABA

Maksud Heat Stroke atau Definisi Strok Haba adalah beberapa penyakit yang berkaitan dengan haba yang serupa yang paling serius. Ia adalah satu kecemasan perubatan yang mengancam nyawa disebabkan daripada kegagalan peraturan suhu badan (thermoregulation) mekanisme.

Tidak seperti penyakit haba yang lain, strok haba dicirikan oleh ketinggian melampau suhu badan (hyperthermia) dan berkaitan pusat disfungsi sistem saraf dan disfungsi organ. Penyakit Suhu Panas Luar Biasa Strok Haba (Heat Stroke)

Biasanya, proses berpeluh dan penyejatan peluh memudahkan penyejukan badan. Dalam suhu ekstrem yang melebihi 90 ° F (32.2 ° C), jumlah haba yang dihasilkan melebihi kesan penyejukan penyejatan peluh. Begitu juga, jika kelembapan mencapai 100%, penyejatan peluh tidak lagi mungkin, dan badan kehilangan keupayaan untuk menghilangkan haba. Akhirnya suhu badan meningkat, membawa kepada penyahhidratan yang teruk, bengkak tisu otak, tekanan darah rendah, kerosakan organ, dan mungkin kematian.

Strok haba tradisional terbahagi ke dalam jenis exertional dan klasik, dibezakan oleh etiologi asas. Strok haba Exertional biasanya berlaku pada individu yang lebih muda sukan yang bersenam dengan bersungguh-sungguh dalam haba sehingga mekanisme penyejukan biasa badan terharu. Classic strok haba lebih kerap berlaku pada individu yang lebih tua atau orang-orang dengan penyakit asas yang terdedah kepada suhu melampau alam sekitar dan / atau kelembapan. Satu lagi jenis kurang biasa strok haba adalah kelengar kena matahari (strok haba yang disebabkan oleh pendedahan langsung kepada matahari)

Apa itu penyakit-penyakit ketika suhu panas dan Bagaimana Risiko Strok Haba menyerang ketika Iklim Panas Kering melanda Malaysia ini. Walaupun di awal 2014 Malaysia dilanda Cuaca Sejuk Melampau, namun siapa sangka kini berlaku sebaliknya.

Artikel lain : Waspada tanda awal Strok Haba

BAHAYA STROK HABA

Kesan Strok haba atau heat stroke ialah Suhu tinggi melampau dan kering hingga mengundang komplikasi kepada sistem saraf otak yang boleh menyebabkan seseorang itu koma dan boleh membawa kematian. Strok haba ialah mempunyai suhu badan melebihi 40.5° C yang berpunca dari pendedahan berpanjangan kepada cuaca dan suhu panas di samping menghadapi dehidrasi badan akibat kurang meminum air. Oleh sebab itu Strok Haba jangan pandang ringan.

Haba Tinggi boleh dikurangkan jika individu itu ditempatkan di bawah kipas dan mengelap anggota badan menggunakan tuala basah. Mangsa Strok haba juga mungkin boleh berendam di dalam kolam air untuk menurunkan tekanan haba dan menyejukkan badan.

Jemput baca artikel : Beraya-baraya juga tapi kena alert cuaca panas-strok haba

Strok Haba jangan pandang ringan

 

Pentingnya Minuman Yang Tepat

Shaklee mempunyai minuman isotonik yang membantu menstabilkan bendalir dan elektrolit dalam badan. Malah i diberi kepada angkawasan apabila mereka mendarat dibumi. Ia dikenali sebagai Performance Drink

So pada musim panas ni, bagus kita amal seisi keluarga sebagai usaha kita menstabilkan keperluan air dalam badan kita seisi keluarga.

Strok Haba Jangan Pandang Ringan.

Jika anda ingin mendapatkannya, boleh hubungi saya di 012-8535689 untuk stok segera.

Pengedar Shaklee Kuala Terengganu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *