Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Obses

 Alhamdulillah, semalaman walau ibu sibuk dengan urusan hujung minggu, masih ramai kenalan yang memberi panggilan dan sekadar nak bersembang memberi pendapat. Antaranya ialah mereka yang sangat seronok merasakan perbezaan vitamin Shaklee setelah mereka mencubanya.

Antaranya mereka mengakui mereka lebih sihat bertenaga dan ceria. Mengapa sebenarnya ya? Apakah kesan Shaklee pada setiap ibu?

Rata-rata kehidupan kita hari ini memang sangat hectic…dengan kerja, balik rumah nak uruskan rumah pula. Menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri kepada suaminya dan urusan yang perlu diutamakan. Ada yang hanya sempat membeli lauk diluar dan dipanaskan bila pulang kerja. Tidak lupa yang hanya mampu masak 2 jenis lauk setiap hari dengan menu yang biasa iaitu ikan/ayam/ telor goreng dan sup sayur. Menu dua mata ini kadangkala dikatakan sudah mencukupi. Tetapi benarkah ianya sudah memadai? Tidak kurang ibu-ibu yang menyusu mahupun tidak…selepas jam 9pm terus terlena dibuai mimpi kerana terlalu keletihan.

Ibu mempunyai kenalan yang mengamalkan kehidupan yang sihat. Beliau memasak walaupun siangnya bekerja dan yang lebih hebat beliau menyusukan anaknya. Tetapi satu hari beliau disahkan mendapat penyakit sehingga terpaksa bergantung dengan ubat. Ubat itu pula disahkan mengandungi kandungan yang tidak selamat untuk bayi yang menyusu dengan susuibu. Beliau terpaksa menghentikan penyusuan seawal usia bayinya 5 bulan. Sayu ceritanya. Kini penyakitnya sudah mula beransur. Bila beliau berkongsi cerita dengan ibu, ibu hanya mampu bersimpati. Dalam hati terdetik….alangkah bagus jika ko amalkan makan vitamin C sehari untuk imun sistem? Namun apakan daya semua orang mempunyai hak ke atas haluannya sendiri.

Daripada cerita ini, ibu mahu berkongsi….pengambilan vitamin ibu sewaktu menyusukan Addin dan Nasa adalah untuk diri ibu agar cepat baik dari luka pembedahan semasa melahirkan mereka. Namun tanpa ibu sedari perkembangan Addin dan Nasa sangat hebat. Doktor yang memberi suntikan imunisai pada mereka juga mengakui kesan vitamin yang diambil oleh  ibu memberi impak yang besar kepada pembesaran bayi seawal 6 bulan terutamanya sehinggalah lengkap penyusuan untuk 2 tahun.

Tetapi ramai yang  obses dengan pengambilan vitamin Shaklee dengan mengatakan :

Oh bagus vitamin Shaklee. Ia telah banyakkan susuibu saya dan susu kelihatan sangat pekat dan anak saya mudah kenyang.

Hakikat sebenarnya ialah :

Pengambilan vitamin Shaklee membuatkan badan ibu menyerap dan dipenuhi dengan semua zat yang diperlukan oleh badan. Apabila badan itu sihat maka segala proses dan sistem juga bertambah sihat. Vitamin membantu agar badan si ibu itu sustained, bertenaga dan mood yang lebih ceria. Penghasilan susuibu juga lebih mudah dan lancar provided si ibu kerap menyusukan anaknya ataupun kerap mengepam.

Ianya ibarat sebuah pokok yang subur, ditanam atas tanah yang baik….insyaALLAH dengan izin ALLAH buah yang dihasilkan juga subur dan meriah.

Perlukah supplement seperti vitamin sebenarnya sedangkan ramai yang mengatakan tidak perlu?
Hakikatnya vitamin tidak perlu kepada mereka yang mengamalkan cara hidup yang sihat. Ianya tidak perlu kepada mereka yang mampu menjaga pengambilan makanan dan mementingkan makanan seimbang.

Apakah makanan yang seimbang sebenarnya?
Melalui sumber wikipedia :
Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam galian, dan serat dalam kadar yang betul. Ini dapat diperolehi dari buah, sayuran, daging, ikan, susu, bijiran dan lain-lain.

Namun bagi ibu secara peribadi :  Ibu perlukan supplement Shaklee kerana :

  • ibu sendiri jarang minum susu kecuali sekali sekala minum susu semasa dinner di hotel walaupun sumber kalsium ada banyak sumber namun rata-rata tinggi lemak termasuklah keju makanan kegemaran ibu.
  • ibu makan sayur favourite aje dan tidak menyeluruh. Setiap jenis sayur punyai kandungan zat yang berbeza
  • ibu makan buah dan paling banyak buah pic yang dalam tin. sangat tidak sihat….maka ibu pastikan vitamin C Shaklee menjadi pilihan.
  • ibu suka masak ikan goreng, ayam goreng dan daging sup….makan ini tinggi lemak, maka ibu akan counter melalui pengambilan vitamin C, E dan Lecithin supaya jantung lebih baik dan badan tidak membesar dengan lemak.
  • Ibu masak dua atau tiga mata lauk yang sangat simple dan ibu tahu ia tidak memenuhi piramid makanan pun.
  • Ibu tidur kurang dari 6 jam sehari. Rutin yang berterusan begini mampu merosakkan vitamin B yang sedia ada dalam badan ibu dan jika berlarutan ianya akan memperlihatkan wajah tua yang kusam. Maka ibu mengambil B complex Shaklee…jika tidak ibu akan mudah letih, moody dan kelihatan kusam.

Ibu puashati sebab luka pembedahan ibu cepat baik, luka luar pun cantik….tiada rekahan di perut. Tiada lagi jerawat dan kudis. Ibu dapat hidup sihat alhamdulillah.

Maka ibu pasti setiap orang yang membuat keputusan dalam hidupnya adalah berdasarkan keperluan dan bukan mengikut emosi.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *