Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Murah bila terdesak. Mahal bila belum diperlukan.

 Bila kenalan baru bertanya….bagus ke produk ni? Bila nak nampak kesan?
Saya akan senyum sambil menjawab : Pernah amik apa-apa vitamin tak sebelum ini? Kalau belum badan kita ibarat rumah yang biasa. Tetapi selepas mengambil vitamin, badan  ibarat rumah yang yang lengkap dengan semua keperluan yang diperlukan.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan, vitamin bukanlah bertindak sebagai ubat untuk dalam kadar yang segera. In fact ubat doktor hanya membantu untuk mengawal rasa sakit dan tidak membantu dalam aspek kesihatan.
Berbanding vitamin ia membantu membetulkan sistem dalam tubuh badan kita. Vitamin adalah makanan kepada sel tetapi tidak kepada ubat. Vitamin diserap sepenuhnya oleh tubuh dan membantu melancarkan sistem dalam badan.

Hakikatnya penyakit itu tidak datang dengan serta merta. Penyakit datang bila sistem imun kita makin rendah dan dapat dibolosi oleh penyakit. Mereka yang mengidap diabeties, darah tinggi, obesiti , masalah kulit berpunca dari cara hidup kita, pemakanan selama bertahun-tahun bukan sehari dua.

Jika anda baru mencuba vitamin dan merasakan ada perbezaan seperti sakit kepala atau pening-pening, ia tanda kurang air dalam badan. Pengambilan vitamin perlu air secukupnya agar ia dapat diserap oleh sel dengan lebih baik.

Tapi tak disangkal lagi ramai yang suka cari sesuatu yang beri kesan dengan cepat….memang ada terutama ubat yang mengandungi steroid. Kesan jangka panjang ialah ia merosakkan imun dan buah pinggang tanpa kita sedari.

Renung-renungkan makanan kita hari ini. Adakah benar-benar sihat dan membantu untuk sistem imun ?

Vitamin C memang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, namun sayur yang dibasuh terlalu lama akan kehilangan sedikit zatnya dan sayur yang dimasak terlalu lama akan kehilangan banyak zat. Buah-buahan pula, adakah anda menyediakan buah-buahan dalam menu harian anda?

Kebanyakan akan concern tentang makanan bila dah jatuh sakit. Waktu sakit, manusia menjadi terdesak. Apa sahaja yang orang kata bagus kita beli walhal masa sihat, semua tu disebut-sebut mahal.

Nilai duit tu berubah serta merta.

Adakah sehingga orang tegur wajah kita nampak tua, berkedut baru kita nak cari makanan awet muda?
Adakah sehingga orang tegur badan kita makin mengembang, baru berusaha nak kuruskan badan?

Hakikatnya manusia yang beruntung adalah manusia yang beringat kepada 5 perkara sebelum tiba lima perkara. Renung-renungkan.

Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *