Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Mengurangkan pigmentasi pada wajah – Pengedar Shaklee Terengganu

Biasanya jelas terjadi kepada wanita yang mengandung…perubahan hormon semasa mengandung menyebabkan pigmentasi mudah terjadi pada wajah.

Pigmentasi atau melasma boleh terjadi disebabkan oleh banyak faktor.

Antaranya ialah proses penuaan. Bila umur dah mendekati 40 an adakala ia mula ketara pada wajah. Maka waktu ini perlu jaga pemakanan, cara hidup dan yang penting kesihatan secara menyeluruh. Oleh kerana itu pentingnya pemakanan yang sihat dan seimbang untuk menghasilkan kesihatan secara menyeluruh. Pengambilan resveratrol atau Poliphenol sangat penting demi melambatkan proses penuaan disamping mencegah kulit dari bahaya sinar uv matahari.

Selain itu pendedahan secara langsung dari sinar matahari juga boleh menyebabkan pigmentasi lebih cepat terjadi. Penggunaan bahan kosmetik yang salah juga boleh menyebabkan melasma berlaku dengan cepat tanpa mengenal usia.
Ramai yang menggunakan alat kosmetik tanpa melihat kandungannya terlebih dahulu. Ada beberapa jenis kosmetik yang mengandungi merkuri atau bahan lain yang tidak selamat untuk kulit wajah. Banyak alat kosmetik yang mencerahkan wajah tetapi waktu yang sama telah menghakis kulit secara perlahan-lahan. Apabila ini berlaku kulit yang nipis akan mudah terdedah pada sinar uv matahari dan mengakibatkan pigmentasi berlaku.

Selain itu, hati yang bermasalah juga boleh menyumbang kepada  penghasilan melasma atau pigmentasi secara perlahan-lahan. Maka sangat elok mengamalkan pemakanan yang kurang berminyak dan banyak amalkan buah-buahan agar sistem perkumuhan hati dapat berjalan dengan lebih baik. Hati adalah organ yang menawar dan menutralkan racun [ detoksifikasi], menghasilkan protien, organ yang menyimpan vitamin dan mineral, memudahkan sistem penghadaman…maka sebab itu hati yang bermasalah boleh mendatangkan penyakit tanpa sedar.

Masalah hormon juga boleh menjadi punca melasma berlaku maka disarankan pengambilan supplement dan amalkan cara hidup yang sihat dalam memastikan keseimbangan hormon.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan pigmentasi ?

Elakkan kulit wajah terdedah kepada matahari secara langsung. Cuba amalkan krim pelindung wajah yang mempunyai SPF 30 atau lebih.

Amalkan pengambilan buah-buahan setiap hari terutama untuk mendapatkan poliphenol.

Kurangkan makanan berminyak.

Amalkan pengambilan protien yang seimbang dalam menghasilkan sel wajah yang sihat dan berseri.

Pengambilan supplement yang penting seperti GLA atau EPO, protien, kolagen dan poliphenol sangat  membantu dalam mengurangkan [ memudarkan melasma] dan membantu mengawal dari terus merebak.

Nanti saya share testimoni kawan saya. Stay tune.

Ingin tahu lebih lanjut ? Boleh hubungi 0128535689 Norita Idris.

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *