Kulit kedut dan gelebeh punca kurang kolagen?

Kenapa kulit nampak kendur dan gelebeh selepas umur makin meningkat? Adakah ia normal? 

Ramai yang mencari solusi untuk masalah ini…dan kini kolagen Shaklee antara supplement yang diminati ramai!

Sejak ia dilancarkan ke Malaysia pada bulan Jun lalu, ramai yang menantikan kehadiran promosi Shaklee kolagen. Penantian itu berakhir apabila sms pada jam 3 pagi memaklumkan bulan ini adalah promosi kolagen oleh syarikat.

Promo Shaklee:
Shaklee: Dec’12 Product Promotion – Shaklee Collagen Powder (Buy 6 Free 1) WM DN1,428 / EM DN1,500 / UV444. Place your order now! TQ.

Selepas ia diperkenalkan pada bulan Jun yang lalu, barulah saya sedar kepentingan kolagen pada tubuh badan kita. Kolagen sangat penting dalam sistem anti penuaan kerana ia menyokong keanjalan kulit dan sistem otot dalam tubuh manusia.

Rupa-rupanya mereka yang mempunyai bentuk badan yang lembik disebabkan kurang sokongan kolagen.
Mengapa perkara begini boleh berlaku? Biasanya disebabkan oleh persekitaran, cara hidup, pengambilan makanan yang tidak seimbang dan kurangnya protien, vitamin B serta C.

Serbuk kolagen Shaklee pada dasarnya ;

Keistimewaannya :

 • Kolagen bermolekul yang sangat ringan, kira-kira 1000 Dalton*
 • mudah diserap oleh badan 
 • membantu peningkatan sistesi kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan
 • gabungan 7 bahan utama utk menigkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Kesan dan Faedah mengambil Kolagen

 • anti penuaan – mengurangkan liang pori-pori, kedutan dan garis-garis halus yg kelihatan
 • menghidratkan – melembapkan kulit bagii mengurangkan rasa kering dan terkupas pada muka
 • mengembalikan keanjalan kulit – meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan
 • melicinkan – meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit
 • menyubur – menggalakkan kuku yang kuat, rambut yng tebal dan bersinar
 • mencerah – mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit
 • mengegang – membantu menegang dan menganjalkan payudara.
 • faedah tambahan kolagen – menyokong kesihatan sesendi dan menguatkan tulang. Bantu mengekalkan otot didalam mata supaya lembut. 

Ini pula sumber: website Shaklee 

 • Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.
 • Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.
 • Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja. (1box mengandungi 15 uncang).
**************************************************

Siapa yang sesuai amalkan serbuk kolagen ini ? Semua golongan kecuali kanak2, anak2 remaja [ kerana mereka sedang membesar dengan kolagen asli dalam tubuh] termasuklah warga emas.

Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai diambil oleh ibu yang mengandung dan yang menyusukan.
Mungkin ada sesetengah ibu yang menyusu mengamalkannya namun secara jujurnya saya nyatakan pengambilan kolagen tidak memberikan imbuhan nutrisi kepada si anak yang menyusu susuibu. Maka bagi ibu mengandung atau menyusu yang tetap ingin mengamalkan kolagen boleh amalkan sebagai masker di wajah. 

Namun bagi ibu yang menyusu tetapi tetap ingin konsume ia adalah atas tanggungan risiko sendiri. 

Bagi ibu yang menyusu, vitamin yang disarankan adalah vitamin yang memang memberi imbuhan nutrisi di dalam susuibu. Terutama protien, kalsium, multivitamin, vitamin B, C dan alfalfa. Boleh lihat  sini set penyusuan yang sesuai jika masih mencari.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com Gmail : addinnasa[@]gmail.com Call/Whatsapp : 012-853-5689

 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *