Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Eczema, Allergy dan gegata@Urticaria?

 Dua hari ibu terkejar2 mencari masa untuk meng”up date” blog tapi tak kesampaian…pagi ni barulah dapat. Entry kali ini ingin ibu kongsikan tentang satu ilmu yang baru ibu fahami dari Doktor Haizam (Miri)…Beliau memberitahu ibu bahawa eczema, allergy, gegata, resdung dan ashma adalah dalam kumpulan yang sama. Jika seseorang itu mempunyai masalah allergy, maka secara langsung ia berkebarangkalian untuk mendapat 4 lagi penyakit yang lain. Dan inilah yang ibu lalui…jika kalian pernah membaca post ibu sebelum ini, semasa ibu kecil ibu adalah seorang yang alah dengan makanan laut terutama udang, sotong, kerang dan ketam namun makanan inilah yang menjadi makanan kegemaran ibu apabila emak ibu memasak salah satu menu yang disebutkan tadi. Maka kaki ibu akan penuh dengan kudis sehingga berair2 dan apabila berjumpa doktor , ibu hanya akan mendapat ubat makan dan ubat sapu sahaja. Namun setelah pengambilan vitamin yang konsisten banyak membantu ibu menghadapi masalah ini. Kini tiada lagi kudis atau kurap seperti dahulu namun ada sekali sekala ibu mendapat gegata namun ianya hanya berlaku sekali  tahun lepas… tapi ibu notice sesuatu jika ibu konsisten mengamalkan makan alfalfa 5-10 tabs perday(max ibu akan makan 10tabs  itupun jika makan seafood terlebih atau erti kata lain tak ingat dunia…hehehehehe) insyaAllah tiada alahan terhadap makanan laut, tiada gegata, alhamdulillah.

Baru2 ini juga auntie Yus berkongsi pengalaman di mana beliau menumbuk alfalfa dan disimpan di dalam bekas. Beliau akan mengambil secubit untuk dimasukkan ke dalam susu anaknya yang mengalami eczema dan alhamdulillah selama seminngu ini eczema anaknya sangat2 berkurang dan tidak seperti sebelum ini.

Apa kaitan alfalfa ? Ianya adalah alfalfa ialah bapa kepada segala makanan. Ia mengandungi banyak zat dan secara peribadi ibu katakan ianya sangat bagus baik untuk lelaki mahupun wanita. Ada ramai ibu yang telah mencuba trial pack B mendapati jika sebelum ini mereka mempunyai masalah eczema dan allergy namun kini alhamdulillah banyak beransur baik dari sebelum mengambil trial pack B. Ibu ada banyak testimoni mengenai alfalfa namun bukan semua dapat ibu ceritakan di sini kerana ada antaranya yang memberi kesan yang hebat dalam kehidupan seharian sebagai seorang wanita khususnya. Jika ada antara kalian yang ingin mengetahui testimoni seorang ibu yang mempunyai masalah keputihan yang sangat teruk dan bagaimana beliau mengatasi dengan alfalfa, bolehlah email kepada ibu di addinnasa@gmail.com untuk mendapatkan cerita penuh.
Salam sayang dari ibu

Read more www.anakkuwiraku.com

3 thoughts on “Eczema, Allergy dan gegata@Urticaria?

 1. uhuuk..
  patutlah tersedak.
  rupanya ada yg menyebut namaku di sini..
  heheh..

  ye, betul kata Ibu Addinnasa..
  Tapi kena amalkan pemakanan supplement dgn konsisten dan optimum. Baru dapat rasa dan alami keberkesanannya.

  Pada satu ketika yg saya sgt malas utk mengambil supplement, pasti selepas itu, akan berlaku kemudaratan pada diri (kurang sihat lah!!)

  Dalam kes Azzalea, saya baru mencuiba seminggu. Alhamdulillah, sudah nampak kesannya. Tidak seratus peratus tapi ada perubahan. Kurang merah, kurang menggaru dan dia kurang merengek!! 🙂

 2. salam N. menarik tu , saya akan try bubuh alfalfa dalam susu anak, sekarang ni dah sibuk, tak sempat nak bubuh moisturizer selalu, eczema dia dah naik semula.

  N boleh poskan tak cerita hangat yang N kata rugi kalau tak baca dulu tu? email add saya articularis@yahoo.com. terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *