Shaklee Malaysia

Master Coordinator Shaklee Malaysia

Archives

Blood test bukan hanya untuk minta kerja.

Sebelum ni saya amat takut nak buat blood test…kenapa? Kerana saya sangat suka makan makanan laut yang tinggi kolestrol seperti udang dan sotong. 

Masa kecil saya tak puas makan sebab masa kecil saya selalu sakit kudis yang teruk dan pernah kaki saya berlubang akibat kudis yang teruk.
Jadi mak selalu kata saya tak boleh makan makanan laut atau jika tidak kaki akan berkudis. 

 

Tetapi selepas makan Shaklee saya memang enjoy la makan makanan laut kerana tiada lagi allergik. Itu yang membuatkan saya puashati sehingga hari ini!
Namun  saya sedar , saya terdedah dengan risiko kolestrol yang tinggi. Mana taknya saya pernah makan udang besar 6-10 ekor, sotong lagi dan ketam untuk 1 meal.
Walau takut tapi saya akan tetap makan… Sebab nak balas dendam masa kecik tak dapat makan!
Lately saya kurangkan makan selepas seronok menyertai kempen Detox Shaklee awal puasa yang lalu.
Maka waktu tu saya ambil kesempatan buat blood test. Teringin nak tahu keadaan kolestrol dalam darah ditambah usia yang makin meningkat.
Memang terkejut sebab semuanya baik. Betul la pemakanan itu penting dan perlu prihatin dengan apa yang kita makan.
Sebulan berpuasa boleh kira berapa kali saya makan nasi. Saya lebih banyak minum dan makan biskut beberapa keping sahaja. Sayur dan buah menjadi pilihan utama.
Ya result blood test ini membuatkan saya lebih bersemangat nak kekalkan pengambilan makanan harian yang sihat dan meneruskan vitamin yang saya amalkan khas untuk menjaga kolestrol dalam badan.
Antara vitamin saya ambil ialah ESP, Lecithin, Omega Guard, Phytocol, Garlic… Yang ini selain menurunkan kolestrol ia juga MENINGKATKAN KOLESTROL BAIK dalam badan.
Sekurang-kurangnya dengan result blood test ini meyakinkan saya betapa pentingnya pengambilan vitamin dalam kehidupan seharian.
So saya dan suami dah nekad setiap 3-4 bulan perlu usaha buat blood test supaya dapat lihat peningkatan taraf kesihatan dari masa ke semasa.
Jika ada mempunyai masalah kolestrol yang tinggi,  boleh hubungi kami untuk kami bantu anda mempunyai kehidupan yang lebih baik melalui pemakanan yang sihat.
Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut boleh hubungi kami di 0128535689 atau email nnorita78@yahoo.com.

 

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *