Mengapa saya tetap menyusukan anak saya dengan susuibu walaupun dia prolonged jaundice?

Ya dia lahir pada usia kandungan saya tak sampai 36 minggu….Alhamdulillah sihat dan hari kedua telah mula belajar menyusu susuibu. Memang sejak dalam kandungan saya dah niat nak beri susuibu. Waktu itu doktor mula sahkan anak saya jaundis…ditambah pula kerana dia dilahirkan pra matang maka risiko untuk punya jaundis memang tinggi.

Waktu itu doktor tak sarankan saya stopkan susuibu… cuma saya dinasihatkan elakkan makan atau minum apa-apa yang mengandungi herba.

Maka saya tetap teruskan penyusuan susuibu kerana pada saya ianya adalah yang terbaik untuk pembesaran anak memandangkan kelahirannya adalah para matang.

Ujian menimpa kami apabila anak ini mengalami masalah angin pasang. Dia kerap menangis malam…dan akhirnya doktor sarankan menjalankan operation untuk kes itu.

Balik dari operation dia kerap menyusu…dari situ saya mula tingkatkan pengambilan alfalfa. Masih ingat lagi setiap kali selepas menyusu si dia saya akan amik segelas air bersama 2 biji alfalfa.

Ya saya mudah mengalami bengkak susu sejak pengambilan alfalfa. Mengapa alfalfa? Sebab saya baca buku vitamin dan terdapat penyataan alfalfa bantu stimulate susuibu. Oh satu rahmat yang tidak dapat saya lupakan..ia sangat membantu dikala mempunyai anak yang kerap minum susuibu. Ya vitamin lain saya ambil dan yang paling banyak saya consume ialah ESP !!!

Ya anak saya jaundis selama lebih 6 bulan…namun alhamdulillah lama -kelamaan jaundis nya hilang dengan sendiri.

Saya yakin susuibu yang terbaik buat anak untuk mereka membesar dengan sihat 🙂

Hari ini saya terbaca artikel Dr Fyda Noh  Bayi Jaundis Susuibu , patutkah penyusuan susuibu dihentikan?

Jawapannya ada dalam tulisan beliau :

Patutkah penyusuan ibu dihentikan?

Walaupun dikatakan susu ibu boleh menyebabakan jaundis, namun penyusuan susu ibu tetap perlu diteruskan dan tidak boleh sama sekali diberhentikan kerana kebiasaanya, paras bilirubin dalam jaundis susu ibu tidaklah terlalu tinggi walaupun berlangsung dalam tempoh yang lama. Sekiranya paras bilirubin melebihi paras fototerapi, maka dinasihatkan bayi menjalani rawatan fototerapi seperti jaundis dalam bayi biasa.
Yang paling penting, susu ibu menjadi sumber yang paling utama untuk penghasilan bakteria baik di dalam usus bayi dan bakteria ini akhirnya yang akan membantu menguraikan bilirubin untuk dikeluarkan melalui najis.
Selain itu, susu ibu juga merupakan sumber antibodi utama untuk bayi yang tidak mampu membina antibodi sendiri sehingga berusia 6 bulan. Susu ibu juga membina lapisan di dalam perut bayi yang boleh menghalang penyerapan bakteria berbahaya di dalam perut.
Yang penting, teruskan penyusuan ibu dan teruskan pemantauan oleh anggota kesihatan.
Artikel penuh boleh rujuk : Bayi Jaundis Susuibu , patutkah penyusuan susuibu dihentikan? oleh Dr Fyda Noh.

Berminat nak dapatkan set penyusuan Shaklee dengan penjimatan?

Boleh hubungi kami hari ini!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Read more www.anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *